De Leckere: biobier uit Utrecht

De Leckere: biobier uit Utrecht

De Utrechtse brouwerij De Leckere brouwt volledig biologisch bier. Dit jaar brouwen ze een aantal Duitse specials en in november gaat de brouwerij verhuizen. Hoog tijd om eens bij te praten. We schuiven aan bij aandeelhouder en adviseur Erik van der Marel.

Krakersbrouwerij

De Leckere is in 1997 opgericht door een groep krakers uit de anarchistische hoek. Erik vertelt: “Af en toe spreken we ze nog wel eens, dat is echt ontzettend leuk. En daarom moest het biologisch zijn. Zij zijn ook begonnen met het biologisch brouwen onder het mom ‘verbeter de wereld begin bij jezelf.’ Na 60 jaar geen brouwerij in de stad te hebben gehad, begon Oudaen in 1992 en vijf jaar later volgde De Leckere.”

De kracht van pils

“Als brouwerij proberen we heel goed bier te brouwen. En dat lukt want onlangs mochten wij de prijs voor beste pils in ontvangst nemen tijdens de Dutch Beer Challenge. En daar zijn we best een beetje trots op, want een goed pils brouwen is niet makkelijk. Waar speciaalbieren zwaar zijn en bomvol ‘externe’ smaken zitten, is pils zuiver. Het is laag in alcohol en kraakhelder. Je kunt het dus niet verbloemen met een bak hop of een heleboel alcohol.”

Biologisch proef je niet

De Leckere staat bekend als brouwerij met biologisch bier. Maar dat is niet wat De Leckere nou zo lekker maakt. Erik legt uit: “Dat biologische is voor ons geen must have, maar een nice to have. Sterker nog: biologisch maakt geen bal uit voor de smaak. Je proeft het niet terug. Maar wat ik wel belangrijk vind, is dat het voor duurzaam ondernemerschap staat. Zo werken we met lokale producenten en gaat bierbostel, het restproduct naar de geiten van de geertjeshoeve op Haarzuilens.”

“Het wordt tegenwoordig trouwens wel lastiger omdat hop, vooral aromahop, schaars wordt. Er is zo veel vraag naar, dat er niet veel meer te krijgen is. Er komen veel plantages bij, maar als een boer besluit te beginnen, kun je niet de volgende dag al hop afnemen.”

Brouwerij op het Werkspoorkwartier

Eind dit jaar vertrekt brouwerij De Leckere van het kille Strijkviertel naar de omgeving van de Werkspoorkathedraal waar ook het proeflokaal is. “Er is veel meer ruimte om te groeien en het is een upcoming buurt. Na de verhuizing kunnen we rondleidingen geven door de brouwerij met aansluitend een borrel of maaltijd in het Werkspoorcafé.”

“Wij hebben circulair ondernemen hoog in het vaandel staan. In de nieuwe brouwerij gaan we bijvoorbeeld met met nul op de meter werken. Ook gaan we een eigen, nieuwe waterbron gebruiken. Dat wordt nog wel een uitdaging, want water is een van de belangrijke smaakbepalende bestanddelen voor de smaak van het bier.”

Nieuwe bieren

En dan het leukste: Erik kan ons al wat vertellen over de bierplannen van dit jaar! “We brouwen elk jaar een aantal specials vanuit een bepaald thema. Dit jaar laten we ons inspireren door Duitse bieren. We hebben nu een White Cascade en daarna volgt een Merzenbier, een oktoberfestbier. Vervolgens komt er een schwarz onder de naam Black Sacksen en we sluiten af met een rauchbier. Onze Willibrord, het amberbier, wordt een Spéciale belge en de Diplomatic Stout wordt vast opgenomen in ons assortiment onder de naam Donkere Gaard.

Op de hoogte blijven van meer bierfacts en -fun? Check dan onze Facebookpagina.

brouwerij de leckere

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Leiden