Geschiedenis

Olivier is gevestigd in het voormalige St. Elisabeth Ziekenhuis aan de Hooigracht in Leiden. Het pand is gebouwd in 1892 voor de Zusters van de congregatie van de Franciscanessen die er hun intrek namen en liefdevol de zorg voor de zieken en zwakken op zich namen. Het ziekenhuis, wat gebouwd is in neo-gotische stijl, kreeg mede door de zusters een goede naam en al snel werden ook de omliggende panden aangekocht. Hierdoor ontstond een bijzondere binnentuin, die overigens nu als terras voor Olivier dient. Een andere speciale plek die behouden is gebleven, is de kapel met prachtige glas-in-lood ramen.

In 1972 verhuisde het ziekenhuis naar een modern gebouw in Leiderdorp. Het ziekenhuis kwam in handen van de universiteit die er studenten ging huisvesten. Ondertussen werd er in de gemeenschap flink gediscussieerd of het wel of niet behouden moest worden.

In 2001 werd het uiteindelijk toch gered van de sloop doordat SLS wonen het pand kocht. Zij hebben het verbouwd waarbij de historische en monumentale waarde van het pand zoveel mogelijk is behouden. Het gebouw biedt nu onderdak aan internationale bewoners die voor een bepaalde periode verbonden zijn aan de universiteit.

Velen mensen koesteren het gebouw; ze zijn er geboren of opgenomen geweest, hebben er gewerkt, gestudeerd of op kamers gewoond.

Op de begane grond in dit bijzondere gebouw is Olivier gevestigd, waar je kunt beleven hoe Leidse geschiedenis en Belgische gastvrijheid hand in hand gaat.

De volledige geschiedenis is terug te lezen in het boekje van Ziekenhuis tot Cafe. Een boekje dat speciaal voor opening van Olivier Leiden is ontwikkeld. 

De volledige geschiedenis is terug te lezen in het boekje van Ziekenhuis tot Cafe.  

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Leiden