Jacob van Belgisch Biercafé Olivier: ‘Praten over bier, dat is toch heerlijk’

Jacob van Belgisch Biercafé Olivier: ‘Praten over bier, dat is toch heerlijk’

Deze week in ‘Ondernemer Uitgelicht’, zitten we aan de bar bij Olivier aan de Hooigracht. Daar vertelt bedrijfsleider en barman Jacob ons alles over zijn Belgisch biercafé. 

(bron: indebuurt.nl)

Wie staat er achter de bar?

Jacob komt oorspronkelijk uit Sneek, maar verhuisde voor zijn studie journalistiek naar Utrecht. Al sinds zijn 14e werkt Jacob in de horeca. ”Ik vind het fantastisch werk. Vooral als het superdruk is, dat keiharde werken en die teamspirit met zijn allen, dat geeft écht een overwinningsgevoel.” Toen Jacob tijdens zijn studie vastliep, besloot hij zich helemaal op de horeca te gaan focussen. ”Ik had eigenlijk een soort van vroege midlife crisis, mijn studie liep niet lekker en ik wist niet meer wat ik wilde gaan doen. Toen bedacht ik mij: als ik horeca wél heel leuk vind, waarom ga ik daar dan niet in verder?”

Praten over bier

Naast de kick van het harde werken, is er ook iets anders wat Jacob erg leuk vind aan zijn werk. ”Ik mag voor mijn werk praten over bier, dat is toch super? We doen hier ook proeverijen, het is echt leuk om mijn interesse zo te delen.” De liefhebberij voor bier is begonnen toen Jacob werkte bij Biercafé Olivier in Utrecht. Hier heeft hij ook al zijn bierkennis opgedaan. ”Je leert veel van collega’s en van proeverijen. Ik ben eerst een hele tijd werkzaam geweest bij Olivier in Utrecht, voordat ik hier als bedrijfsleider aan de slag ging. In Leiden werk ik sinds september.”

Een pand met geschiedenis

Café Olivier zit gevestigd in het oude St. Elisabeth Ziekenhuis aan de Hooigracht. Dit pand werd in 1892 gebouwd en heeft een bijzondere binnentuin en glas-in-loodramen. ”We zitten echt in een mooi historisch pand. In Utrecht is dit ook zo, daar zitten we in een kerkgebouw. Het verschil is wel dat we hier wat meer uit het centrum zitten, het is een rustigere locatie. Toch is het hier vaak volle bak.”

‘Dit is echt een heerlijk bier voor koud weer’

Een goed winterbiertje

We kunnen het natuurlijk niet laten om even te vragen wat Jacobs eigen favoriete biertje is. ”Op dit moment is dat de Rochefort 10. Het is een zwaar biertje, het bevat namelijk 11% alcohol. Het is echt een heerlijk bier om te drinken nu het koud is, lekker met de beentjes omhoog op de bank. Rochefort 10 is een Imperial Stout, het is een zwart bier afkomstig uit Engeland. De zwarte kleur komt doordat het graan wordt gebrand. Oorspronkelijk had het bier een alcoholpercentage van 6%, maar dit bier werd vroeger vanuit Engeland naar Rusland verscheept. Om het te conserveren werd er suiker aan toegevoegd, waardoor het alcoholpercentage steeg. Zo werd het een bier van 11%, en die alcohol ging er wel in bij de Russen,” lacht Jacob. Een goed biertje om je warm te houden dus!

 

Bier drinken bij Olivier, reserveer hier een tafeltje!

interieur

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Leiden