Lokale producten, internationale allure

Lokale producten, internationale allure

BLIJF IN UW KOT!

In verband met ieders veiligheid is vanuit de overheid besloten cafés en restaurants tijdelijk te sluiten vanwege het covid-19 virus. Dat betekent dat ook onze deuren tot en met 6 april gesloten zijn.


Frans was neerlandicus en Benjamin was chefkok en fiscalist. En nu brouwen ze al ruim drie jaar, samen met ‘hun’ Pronck familie, Craft bier in Leiden. En dat doen ze niet onverdienstelijk. Brouwerij Pronck werkt het liefst met lokale producten en wint daar Internationale prijzen mee. Wij spraken oprichter Benjamin in hun nieuwe brouwerij: het indrukwekkende schakelhuis van een oude energiecentrale.

“Mijn vrienden van de studentenvereniging en ik waren (het zal je niet verbazen) gek op bier. Zo zaten we eens bij een Duits bierfeest in Rosenheim en daar ontstond het idee om zelf bier te maken. Meestal sterven dit soort ingevingen in dezelfde kroeg waar ze geboren zijn, maar wij stonden een week later in de pannen te roeren.”

Uit de hand gelopen grap

We hadden totaal geen ambitie, maar vertelden de barman van onze stamkroeg uiteraard over ons experiment. Hij zei meteen dat hij wel een kistje wilde afnemen. Als snel moesten we het wat serieuzer aanpakken. We bedachten een pakkende naam en lieten etiketten drukken. Even later stroomden de telefoontjes binnen.”

Vanaf toen ging het snel met Pronck. Naast hun eigen bieren hebben ze ook een aantal bijzondere bieren in opdracht gemaakt. Benjamin vertelt: “Voor het Rijksmuseum van Oudheden maken we een bier met een Egyptisch ogend etiket. Ook verwerken we spelt en koriander in het bier. Voor de Hortus Botanicus gebruiken we botanicals uit de historische tuin”

Een eerlijk verhaal

Maar de focus ligt op hun eigen bier. Het zijn geen experimentele brouwsels die je één keer voor de grap drinkt, maar nooit in huis haalt. Het zijn bieren die de beginnende drinker zullen aanstaan terwijl de getrainde liefhebber er tal van smaken uit haalt en het vakmanschap proeft. Maar wat vooral voorop staat is de kwaliteit van de ingrediënten. “We werken zo veel mogelijk met lokale ingrediënten. Zo gebruiken we verse hop uit de Achterhoek en mout uit Zeeland. Honing en kastanjes halen we uit de stad en achteraf gaat het bierbostel naar lokale koeien.”

“Ook onze exotische bieren worden met verse producten gemaakt. Van lavendel tot citroengras, we proberen graag wat nieuws. Het is eigenlijk net als met koken: in het eindresultaat proef je de kwaliteit van je producten. En wij willen graag een zo mooi en eerlijk mogelijk product maken. Daarbij hechten we veel waarde aan transparantie. We vermelden alle ingrediënten op het etiket. Wat er niet op staat, zit er dus ook niet in. Niet alle brouwerijen laten jan en alleman binnen en dat is jammer. Wij ontwikkelen, brouwen en bottelen alles zelf. De deur staat altijd open voor rondleidingen en proeverijen.”

Pronck drink je nu bij ons. Op het zonnige terras of onder het genot van een lekkere keukenhap. Op de hoogte blijven van meer biernieuws en -fun? Check hier onze Facebookpagina.

brouwerij pronck

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Leiden