Super Cadix: lage gisting, hoog op smaak

Super Cadix: lage gisting, hoog op smaak

De Antwerpse Brouw Compagnie heeft een nieuw bier gelanceerd: Super Cadix. Wij spraken Johan van Dyck oprichter van de brouwerij.

Een jongensdroom

“Een eigen brouwerij is voor velen een jongensdroom. Ik heb altijd in brouwerijen gewerkt, waaronder Hoegaarden, Dommelsch en Duvel-Moortgat, dus bij mij leefde die droom nog meer. Op een dag vond ik een boekje in de stadsbibliotheek over verdwenen Antwerpse brouwerijen. Ik las het verhaal over het originele bier van de stad Antwerpen, het Seefbier, waar de wijk Seefhoek zelfs naar is vernoemd en dat bijna een eeuw geleden verdween. Ik wilde het bier, waarvan het recept verloren gewaand werd, graag nieuw leven inblazen. Het werd een zoektocht van bijna drie jaar, maar uiteindelijk vonden de volledige receptuur terug.”

Zo begon Johan zijn missie. “Toen het bier – voor ’t eerst in bijna een eeuw – gebrouwen was stonden we voor een keuze: gaan we hiermee door en verwezenlijken we zo de droom van een volledig onafhankelijke brouwerij in Antwerpen of kiezen we voor de zekerheid van een vaste baan? Samen met mijn vrouw Karen zijn we voor het avontuur gegaan. We hebben er geen moment spijt van gehad.”

Super Cadix

“Super Cadix is ons vierde bier. En het is weer een heel bijzonder exemplaar geworden.” Waarom? Eerst legt Johan ons het verschil uit tussen lage en hoge gisting. “Pils wordt laag gegist. Lage gisting geeft een cleane, sprankelende en verfrissende smaak. Speciaalbier kent een hoge gisting en geeft een complexere, fruitige rondere smaak.”

“Wij wilden bewijzen dat we een speciaalbier konden maken met lage gisting dat fris en doordrinkbaar is, maar ook rijk van smaak. We horen namelijk van mensen dat ze iets frissers willen dan speciaalbier, maar niet willen inleveren op karakter. Om dit te bereiken hebben we twee gisten gebruikt die goed met elkaar samengaan. We noemen dit op de brouwerij fusiefermentatie.”

“We brouwen met 100% graan, zodat het bier een stevige ruggegraat van mout heeft. Het wordt gelaagd gehopt, met hop uit 3 continenten en afgewerkt met dry hopping. Het resultaat is een verfrissend, doordrinkbaar bier met veel karakter en een aangenaam alcoholpercentage van 5,6%.”

Superhelden

Als we Johan vragen waar de naam van dit bier vandaan komt, krijgt hij een lach op zijn gezicht. “Tom is onze brouwmeester en bij de opstart van onze nieuwe brouwzaal wilden we hem een leuk cadeau geven. Het werd een shirt met de Seefman als superman erop. Een brouwer is tenslotte een superheld met als superkracht het omzetten van water in bier. Het shirt is uiteindelijk het label van super Cadix geworden: de ‘superheld’ in de categorie lagers. Onze brouwerij zit op ‘t Eilandje in Antwerpen in de wijk Cadix. Dit samen met het Superman-shirt resulteerde in de naam Super Cadix

“Met onze bieren willen we onderscheidend zijn, maar ook toegankelijk. Wij maken geen kopieën van succesnummers of intimiderende experimenten. We maken wat we lekker vinden en vinden het vooral gaaf om mensen kennis te laten maken met de veelzijdigheid van bier. Met Super Cadix hebben we weer een mooi bier gemaakt met een eigen, uitgesproken karakter. En met de zomer op komst combineert het de beste dingen van Speciaalbier en pils: verfrissing en veel smaak!

Super Cadix is nu bij ons verkrijgbaar van de wisseltap. Het personeel heeft er een nieuwe favoriet bij, kom jij ook proeven? Check voor meer Olivier nieuwsCheck hier onze Facebookpagina.

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Leiden